Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Jakie drewno do wędzenia mięsa wybrać do wędzarki ogrodowej ze stali?

1 kwietnia 2023 drewno do wędzenia


Tradycyjne, wędzone szynki i kiełbasy to rarytas, który z chęcią zobaczylibyśmy na naszym stole. Te ze sklepów nie dorównują jednak domowym wyrobom. Te zaś możemy w prosty sposób przygotować samodzielnie, jeśli zaopatrzymy się w choćby niewielkich rozmiarów wędzarnię ogrodową. Pozostanie już tylko wybrać odpowiedni rodzaj drewna – w tym akurat będziemy mogli nieco pomóc.

Suche czy mokre?

Podstawowa kwestia, którą należy rozwiązać to suchość drewna. Niewątpliwie drewno powinno być suche. Dlaczego? Wilgotne drewno powoduje, że na wędzonce pojawia się niepożądany osad, a dym nie przenika w głąb. Negatywnie oddziałuje także na smak, ponieważ przygotowane w ten sposób domowe wyroby będą kwaśne i nierównomiernie uwędzone – a takimi efektami naszej pracy zdecydowanie nie chcielibyśmy częstować domowników ani gości.

Małe czy duże kawałki?

Na rynku dostępne są kawałki drewna różnej wielkości, od większych szczapek, przez zrębki aż po wiórki wędzarnicze. Odpowiedź na pytanie, od czego zależy wybór, jest bardzo prosta. Większe kawałki to dłuższy czas spalania, zatem wybieramy je przy długim wędzeniu, natomiast wiórki będziemy wykorzystywać do krótkiego wędzenia, do którego z powodzeniem posłuży nam wędzarnia ogrodowa – https://pekabet.pl/478-wedzarnie-grille/

Jakie rodzaje drewna będą odpowiednie?

Istnieje całkiem sporo gatunków drewna, które nadają się do wędzenia. W Polsce rezygnujemy raczej z drzew iglastych i stawiamy na liściaste okazy. Wśród z nich z całą pewnością warto wyróżnić:

  • jabłoń

  • wiśnia

  • śliwa

  • orzech

  • akacja

  • jesion

  • buk

Każdy z tych gatunków ma swoje unikalne cechy, które sprawiają, że eksperci szczególnie polecają je do konkretnych rodzajów mięsa. Innego drewna użyjemy zatem do wieprzowiny, innego do drobiu czy ryb. Wędzarnie ogrodowe będą doskonałym miejscem, by przetestować różne możliwości i znaleźć te, które najbardziej będą nam odpowiadać pod względem uzyskanych efektów.

Wybór wędzarni

Wiedza o drewnie to podstawa, jednak należy zatroszczyć się także o dobrą wędzarnię. Mając odrobinę przestrzeni w ogrodzie, można z powodzeniem zorganizować miejsce, by już wkrótce rozpocząć przygodę z wędzeniem. Z pewnością trzeba brać pod uwagę takie kwestie jak przestrzeń wędzarnicza odpowiadająca naszym potrzebom, a także trzymanie ciepła przez wędzarnię. Podwójne drzwiczki i zapewnienie równomiernego rozprowadzania dymu również będą atutem. W dostępnej w sklepie internetowym Pekabet ofercie z pewnością znajdzie się właściwy model.

Dobrym pomysłem początkującego amatora wędzarnictwa będzie zdobycie podstawowej wiedzy teoretycznej na temat niezbędnego sprzętu, drewna, a wreszcie przepisów, jednak trzeba mieć na uwadze, że najważniejsze będzie zdobyte doświadczenie, dzięki któremu już wkrótce wszyscy będą chcieli poznać tajniki przygotowania tych pysznych wędlin, kiełbas i serów.

Redakcja 79level.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

balony na komunię
opakowania eko
Zmiana miejsca zamieszkania

Jesteś zainteresowany reklamą?